Documenten
Gedragscode
Een veilige sportomgeving voor iedereen is een voorwaarde voor het goed functioneren van onze vereniging. De Gouwe Streek bestaat namelijk door de inzet van sporters en vrijwilligers en zij moeten zich prettig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Daarom heeft De Gouwe Streek een gedragscode waarin staat hoe wij binnen de vereniging met elkaar omgaan. Op die manier streeft De Gouwe Streek naar een omgeving waarin zowel de sporters als vrijwilligers zich veilig voelen en met plezier de sport uitoefenen, en waarin je je op geen enkele wijze bedreigd voelt.
Omgangsregels
Omgangsregels zijn algemene uitgangspunten voor gedrag tussen leden, begeleiders en andere vrijwilligers van de vereniging. Het gaat over vanzelfsprekende zaken. De Gouwe Streek vindt afspraken over de manier waarop wij met elkaar omgaan belangrijk, omdat iedereen zich op onze vereniging prettig en veilig moet voelen. Dit kan alleen als wij elkaar in onze waarde laten en elkaar met respect behandelen. Dit betekent dat wij in onze vereniging alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals: pesten, machtsmisbruik, discriminerende, racistische, seksistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden. Wij vragen aan alle leden, begeleiders, kinderen van leden, hun ouders of andere bezoekers, dat zij deze omgangsregels naleven. Niet alle zaken waarmee wij anderen kunnen kwetsen, kunnen we in regels verwoorden. Dan zouden het er te veel worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat als iets niet genoemd wordt, dit wel toelaatbaar is.
De Gouwe Streek heeft de volgende omgangsregels:
Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet.
Iedereen telt mee bij alle sportvormen van onze vereniging.
Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
Ik val de ander niet onnodig lastig.
Ik berokken de ander geen (althans: niet opzettelijk) schade.
Ik maak op geen enkele manier misbruik van mijn machtspositie.
Ik scheld niet en maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen.
Ik negeer de ander niet.
Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen.
Ik vecht niet, ik gebruik geen geweld, ik bedreig de ander niet, ik neem geen wapens mee.
Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan.
Ik geef de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht.
Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
Als iemand mij hindert of lastig valt, dan vraag ik hem/haar hiermee te stoppen. Als dat niet helpt, vraag ik een ander om hulp.
Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene die zich daar niet aan houdt erop aan en meldt dit zo nodig bij de vertrouwenspersoon. Als je te maken krijgt met onaangenaam en ongewenst gedrag, zoals pesten, conflicten, ruzie, discriminatie en (seksuele) intimidatie, is het belangrijk dat je er met mensen over praat. De Gouwe Streek heeft daarvoor vertrouwenspersonen. Bij deze vertrouwenspersonen kun je jouw verhaal kwijt. Voor de duidelijkheid: de melding blijft vertrouwelijk zolang jij dat wilt.
Gedragsregels
Naast de omgangsregels van De Gouwe Streek volgen wij als vereniging ook de gedragsregels voor begeleiders van leden van de vereniging zoals die door NOC*NSF en de sportbonden, waaronder de KNSB, zijn vastgesteld. Die regels geven aan dat je als trainer, coach of begeleider van andere activiteiten van de vereniging verantwoordelijk bent dat het goed gaat met de sporters die je bij De Gouwe Streek begeleidt en alles nalaat wat de integriteit schade kan toebrengen. Dit geldt op zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal gebied. Voor iedereen die binnen de vereniging die begeleiding op zich neemt, ook op vrijwillige basis, geldt dat we die begeleiding en de relatie met de sporters “professioneel” benaderen.
De Gouwe Streek heeft de volgende gedragsregels:
De begeleider zorgt voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
De begeleider onthoudt zich ervan met de sporter om te gaan op een manier die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privéleven van de sporter door te dringen dan nodig is in het kader van de sportbeoefening.
De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (macht)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot achttien jaar zijn nooit toegestaan en worden beschouwd als seksueel misbruik.
De begeleider mag de sporter niet op een zodanige manier aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
De begeleider onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte intimiteiten via welk communicatie middel dan ook.
De begeleider zal tijdens training(stages), wedstrijden en reizen met respect omgaan met de sporter en op afstand blijven van de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
De begeleider heeft de plicht - voor zover in zijn vermogen ligt - de sporter te beschermen tegen schade en (macht)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
De begeleider ziet er actief op toe dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Als de begeleider gedrag signaleert dat niet in overeenkomt met deze gedragsregels zal hij de daartoe noodzakelijke actie(s) ondernemen.
In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.
De Gouwe Streek Gedragscode: april 2023
In deze gedragscode bedoelen we met:
Onder ‘begeleider’ wordt verstaan: trainers, coaches, sportbegeleiders, sporttechnisch kader, bestuurlijk kader, facilitair kader, sport organisatorisch kader (bijvoorbeeld wedstrijdorganisatie, jury, scheidsrechter e.d.).
Daar waar “hij” staat kan ook “zij” gelezen worden
Onder ‘sporter’ wordt verstaan: zowel meisjes en jongens als vrouwen en mannen. Jeugd (schaats)kampen De Gouwe Streek heeft specifiek voor jeugd (schaats)kampen aanvullende gedragsregels voor zowel de deelnemers als de begeleiders. Inschrijving voor een jeugd (schaats)kamp betekent dat je bekend bent met de gedrags- en kampregels die binnen onze vereniging gelden en dat je deze ook respecteert. Ouders/verzorgers vragen wij deze regels met hun kinderen in begrijpelijke taal door te spreken.
Kampregels deelnemers
Het gebruiken en/of meenemen van alcohol, energiedrankjes, drugs en/of rookwaar is niet toegestaan, net zo min als het meenemen of afsteken van vuurwerk.
Niemand verlaat zonder toestemming van de leiding de verblijf accommodatie.
Jongens en meisjes slapen in aparte kamers/verblijfsruimtes.
Wij gaan netjes om met de verblijf accommodatie en het interieur.
Moedwillige overtreding van deze regels kan ertoe leiden, dat de ouders/verzorgers van de overtreder gebeld worden met het verzoek om hem/haar onmiddellijk op te halen. Ouders/verzorgers dienen te bevestigen op het inschrijfformulier dat zij van bovenstaande regels kennis hebben genomen en dat zij deze hebben besproken met hun kinderen.
Kampregels leiding
Leiding en begeleiding beschikt over een V(erklaring) O(mtrent) G(edrag).
Leiding ziet toe op kampregels, correct gedrag van de deelnemers, goede sfeer, algemene orde en houdt overzicht over de groep, zodat alle deelnemers betrokken blijven.
Leiding betreedt altijd met tenminste twee personen de slaapvertrekken van de deelnemers.
Leiding stelt zich op de hoogte van het vluchtplan en de vluchtwegen van de accommodatie en stelt een verzamelpunt vast in geval van een calamiteit. Voorgaande zaken worden direct na aankomst met de groep besproken.
Leiding stelt zich op de hoogte van eventuele onveilige situaties van de verblijfsruimte.
Leiding gebruikt overdag geen alcohol en maakt zo nodig afspraken wie er ‘s avonds eventueel wat kan drinken.
©Theo Zijlstra