logo-opaque

Schaatsbeleid

Het schaatsbeleid , 

Aan het eind van het seizoen komen er altijd vragen over welke schaatsen er volgend seizoen moeten of mogen worden aangeschaft. Ons schaatsbeleid blinkt uit in eenvoud maar is daardoor niet minder doordacht. Kinderen starten altijd op easy-gliders, er wordt over gegaan op zwarte lage noren als de trainer het kind daar rijp voor acht. Hoge noren en klapschaatsen rijden in principe niet op de Silverdome, aanbevolen wordt om voor de aanschaf van klapschaatsen, overleg te hebben met een trainer van de Gouwe Streek. Bij hoge uitzondering wordt van het beleid afgeweken door toedoen van bijzondere omstandigheden. Aan het einde van het seizoen krijgt ieder kind met easy-gliders een schaatsadvies voor volgend jaar.
Tot zover de regels, waarschijnlijk kunt u zich prima vinden in het schaatsbeleid maar er zit een filosofie achter,als u die wilt weten moet u verder lezen.

De insteek van de Gouwe Streek is om kinderen op een leuke en verantwoorde manier de technische vaardigheden van het schaatsen te leren, zodat ze er de rest van hun leven plezier aan kunnen beleven waarbij het rijden van wedstrijden een prima ijkpunt vormt. Schaatsen is, in tegenstelling tot lopen, geen natuurlijke beweging, het is ook een veel complexere beweging, kinderen leren door verschillende deelvaardigheden de totaal beweging onder de knie te krijgen. Bij elk niveau hoort een lesplan en het daarbij behorende type schaats. Het is net als bij auto rijden, alle deelvaardigheden zorgen er voor dat we bij een stoplicht aankomen en weer wegrijden zonder dat de auto afslaat of tegen het stoplicht wordt geparkeerd.
De keuze voor easy-gliders is een bewuste keuze. Het enkelgewricht is bij schaatsen een van de belangrijkste gewrichten, op schaatsen die de enkel te veel ondersteunen zullen de hersenen niet registreren wat belangrijk is voor de enkel bij het schaatsen. Alles wat je niet gebruikt of traint ontwikkelt zich niet. Ook al ziet het er in het begin wat onbeholpen uit op een easy-glider, het is de start van goed leren schaatsen.
Het einddoel voor vele is de klapschaats, een prachtig stukje techniek waar je echt harder door gaat schaatsen maar harder betekend niet per definitie beter. Op vaste schaatsen moet de techniek goed zijn om snelheid te ontwikkelen ook kan de trainer beter zien wat er nog niet goed gaat bij het schaatsen, te vroeg overstappen naar de klapschaats heeft een nadeel, het lijkt alsof het harder gaat ook al is de techniek nog niet toerijkend, een klapschaats is vergevingsgezinder. Elke ervaren klapschaatser zal beamen dat als hij weer op vaste schaatsen staat, hij merkt dat er onbewust dingen zijn ingeslopen die direct worden afgestraft. De grootste snelheid zal worden verkregen met een in eerste instantie goed aangeleerde techniek, in combinatie met de klapschaats, dit is dan ook de volgorde die we bij de Gouwe Streek graag aanhouden.